responsive website templates

Panamarenko

Panamarenko, artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 5 februari 1940) is een Belgisch beeldhouwer.

Hij groeide op in Antwerpen en ging er studeren aan de Academie voor Schone Kunsten. Hij wordt beschouwd als een van de voornaamste Belgische beeldhouwers uit de tweede helft van de 20e eeuw.

Hij maakt veel assemblages die met vliegen te maken hebben. Zijn artiestennaam is trouwens een pseudoniem en een samentrekking van "Pan American Airlines and Company".

Voor 1968 leunde Panamarenko aan bij de popart, maar hij raakte al gauw in de ban van het vliegtuig en vliegen op eigen kracht. Op die manier ontstonden zijn schaalmodellen van talrijke imaginaire voertuigen, vliegtuigen, ballonnen en helikopters in alle mogelijke origineel-verrassende vormen. Het zijn evenveel varianten op de droom van het vliegen van de mythologische figuur Icarus. Of deze tuigen echt kunnen vliegen is deel van het mysterie en de aantrekkingskracht. Panamarenko laat ook bewust in het midden of die technologische experimenten ook echt werken.

Het is bijna onmogelijk om Panamarenko of zijn werk onder te brengen in een bepaalde stijl of stroming binnen de hedendaagse kunst. Door de combinatie van artistiek inzicht en technologisch experiment bezitten zijn spectaculaire constructies een vreemd soort schoonheid, tegelijk speels en indrukwekkend.

Wijlen conservator Jan Hoet besteedde bijzondere aandacht aan deze kunstenaar, in het Gentse SMAK-museum. “Panamarenko kan zowel een kunstenaar als uitvinder genoemd worden. Hij vond zichzelf meer een ingenieur dan een kunstenaar” zei Jan Hoet ooit.