create a web page for free

Koen Vanmechelen

De Belg Koen Vanmechelen is een internationaal gerenommeerd, conceptueel kunstenaar. In zijn grensverleggende werk staat bioculturele diversiteit centraal. Rond dit thema werkte Vanmechelen de afgelopen tien jaar samen met wetenschappers uit verschillende disciplines. Deze grensoverschrijdende projecten leverden hem in 2010 een eredoctoraat op van de Universiteit Hasselt en de Golden Nica Hybrid Art in 2013.

Koen Vanmechelen is vooral bekend van zijn ʻCosmopolitan Chicken Projectʼ (CCP). Een uniek artistiek project dat hij eind jaren negentig lanceerde. In dit project staat de kip centraal en meer bepaald het kruisen van nationale kippenrassen tot ‘kosmopolitische kippen’. In 2014 wordt de 18e generatie binnen dit mondiale project geboren; de Mechelse Sulmtaler, een kruising van de Mechelse Styrian met adellijk bloed. Deze Mechelse Styrian werd een jaar eerder gepresenteerd op het Ars Electronica Festival in Linz, als het resultaat van de Mechelse Senegal en de Sloveense Styrian.

Vanmechelen gebruikt een palet aan media voor de realisatie van zijn oeuvre: van video, glas en innovatieve 3D-technieken tot installaties, schilder- en beeldhouwwerk. Dezelfde diversiteit kenmerkt ook de projecten die samen het werk van de kunstenaar uitmaken; het ‘Cosmopolitan Chicken Research Project’ (CC®P), zijn houten beeld ‘Cosmogolem’, het fertiliteitsproject ‘Walking Egg’ en het herdenkingsproject rond de eerste wereldoorlog ‘Combat’. Hun ondersteunende stichtingen werden in 2011 gegroepeerd in een nieuw instituut onder de naam ‘Open University of Diversity’.

Koen Vanmechelen presenteerde zijn werk op bijna alle continenten, van de VS tot China en Senegal tot IJsland. In België was hij al te gast in verschillende musea en andere locaties zoals de Verbeke Foundation, Watou, Museum M en Z33. Verder liepen er solo- en groepstentoonstellingen in onder andere National Gallery London, Victoria and Albert Museum (Londen), Museum Kunst Palast (Düsseldorf), Venice Projects (Venetië), Muziekgebouw aan ’t IJ (Amsterdam) en Pushkin Museum (Moskou).

Naast de Biënnale van Venetië was zijn werk ook te zien op die van Moskou, Dakar en Poznan, op de World Expo Shanghai 2010, de triënnale van Guangzhou, Manifesta 9 en op dOCUMENTA (13).Vanmechelen woont in de Limburgse gemeente Meeuwen-Gruitrode en is ereburger van zijn geboortestad Sint-Truiden.