free html website templates

Kazimir Malevich

Kazimir Severinovitsj Malevitsj was een schilder en een kunsttheoreticus, pionier van geometrische abstracte kunst en één van de belangrijkste leden van de Russische avant-garde.

Malevitsj werd geboren in de buurt van Kiev, Oekraïne. Zijn ouders waren Pools. Zijn vader was de manager van een suikerfabriek en hierdoor verhuisde zijn familie regelmatig en bracht hij het grootste deel van zijn jeugd in de dorpen van de Oekraïne naast suikerbietplantages door, ver van de culturele centra.

Oorspronkelijk vertoonde Malevitsj' werk impressionistische en symbolistische kenmerken, maar na 1910 koos hij voor een geometrische vormontleding, die hij combineerde met een lyrisch kleurenbeeld en die zou leiden tot de bekende futuristische figuratie van de kunstenaar. Zijn kegel- en cilindervormige figuren vinden we terug bij de Franse Fernand Léger, die rond dezelfde tijd leefde en werkte.

Rond 1915 definieerde Malevitsj zijn werk als het Suprematisme, als "de absolute macht van de beeldende expressie".
Malevitsj: "Onder suprematisme versta ik de suprematie van de zuivere ervaring in de beeldende kunst".

In 1915 neemt hij deel aan de 0,10-tentoonstelling in Sint-Petersburg. Malevitsj liet er een grote hoeveelheid volledig abstracte schilderijen zien, waaronder het Zwart vierkant. De werken vormden een radicale breuk met wat de toeschouwers ooit gezien hadden.


Kazimir Malevich en Severny Cologne

Alexander Genrikhovich Brocard, directeur van de russische "Brocard and Co" perfume factory" bestelde in 1908 een ontwerp voor een parfumflesje bij de toenmalig amper bekende kunstenaar Kazimir Malevich.

De schets van de gestileerde ijsberg met een kristallen dop in de vorm van een ijsbeer, werd door de Bakhmetevsky glasfabriek in glas uitgewerkt. Malevich die toen nog niet de vader van het Suprematisme was, geneerde zich later schijnbaar voor het feit dat hij ooit kunst om den brode maakte en niet alleen omwille van het onsterfelijke karakter van kunst. Het is de reden waarom hij hier nooit iets van zei en dat dit pas in de 21e eeuw aan het licht is gekomen.